La inceput de drum – in faza de start up – multi antreprenori au tendinta de a trece direct la livrarea serviciului sau produsului fara a incheia un contract. Motivele sunt numeroase: teama de a nu “speria” clientul cu un contract care ar putea fi perceput ca restrictiv, lipsa cunostintelor privitoare la tipul prevederilor de inclus in contract, sau increderea ca, atat timp cat vor livra ceea ce s-au angajat verbal sa livreze, nu se poate intampla nimic rau.

 

Chiar si in ipoteza in care cealalta parte propune totusi o forma de contract, daca aceasta parte este un client demult “vanat” sau care are o mare putere de negociere, tendinta este ca propunerea de contract sa fie semnata fara nicio modificare.

 

Pentru a nu risca sa vi se angajeze raspunderea intr-o masura necunoscuta si neasumata este esential sa includeti sau sa analizati cu atentie clauzele de raspundere din contract.

 

Practic vorbind clauzele de raspundere din contract trebuie sa tina seama de interesul pe care intentionati sa-l protejati. Daca interesul este sa va limitati raspunderea trebuie sa includeti in contract clauze exprese de limitare intrucat limitarea raspunderii nu opereaza, in mod general, in baza legii. De obicei, furnizorul/ prestatorul este cel interesat in a-si limita raspunderea, clientul/beneficiarul fiind mai degraba interesat sa sporeasca raspunderea furnizorului/prestatorului.

 

Dintr-o perspectiva pragmatica, daca sunteti furnizor/prestator este recomandabil sa va limitati atat raspunderea totala (i.e. pentru toate incalcarile respectivului contract), cat si raspunderea pentru incalcari specifice (e.g. nelivrarea la termen). In practica, raspunderea totala este limitata de obicei la nivelul valorii contractului. De exemplu, daca semnati in calitate de prestator un contract de printing pentru realizarea unui anumit numar de calendare puteti stipula ca in niciun caz raspunderea voastra totala in baza acelui contract nu va depasi pretul contractului (putand fi insa mai mica), si ca, in mod cumulativ, raspunderea voastra in caz de intarziere in livrarea respectivelor calendare este limitata la maxim 10% din pretul contractului.

 

De asemenea, in practica este util sa stabiliti nu numai o limita maxima a raspunderii ci chiar o valoare exacta (mai mica decat valoarea maxima). De exemplu, daca sunteti prestator intr-un contract de printing puteti stabili ca raspunderea voastra pentru intarziere este de 0,1% pe zi de intarziere calculata la valoarea comenzii nelivrate la termen. In acest caz avantajul este ca raspunderea voastra ar fi angajata doar in limita procentului de 0,1 multiplicat cu numarul de zile de intarziere.

 

O astfel de abordare prezinta avantaje si pentru client/beneficiar intrucat acesta va putea sa ceara direct penalitatile de intarziere in cazul in care furnizorul/prestatorul nu executa la termen fara a mai fi necesar sa demonstreze care este prejudiciul suferit din cauza intarzierii.

 

Este important insa ca valoarea penalitatilor de intarziere sa nu aiba un caracter vadit excesiv fata de prejudiciul in caz de intarziere ce putea fi prevazut de parti la incheierea contractului, in caz contrar suma putand fi micsorata de judecator. Acelasi principiu se aplica cu privire la valoarea oricaror daune expres predeterminate in contract in caz de neexecutare (de exemplu, daca partile convin ca prestatorul va plati 1 milion de euro in caz de neexecutare la termen a 5 calendare, exista un risc substantial ca la sesizarea sa judecatorul sa intervina si sa micsoreze aceasta suma considerand-o vadit excesiva).

 

De subliniat ca in cazul in care exista o intarziere in executarea obligatiilor de plata (de exemplu, plata pretului pentru calendarele comandate) penalitatile de intarziere trebuie stabilite intr-un cuantum care sa nu se situeze sub valoarea dobanzii legale penalizatoare (de 9,75% pe an, la acest moment, in raporturile dintre profesionisti) pentru a nu fi considerate prevederi abuzive si a putea astfel fi anulate.  De asemenea, daca in contract nu se prevede nimic pentru situatia in care clientul/beneficiarul intarzie sa faca plata, tot dobanda legala penalizatoare se va achita. Astfel, daca de exemplu (i) contractul nu prevede o anumita valoare a penalitatilor de intarziere in caz de neplata la termen (e.g. 0,1% pe zi de intarziere), (ii) suma de plata de catre client/beneficiar este de 5000 lei, (iii) termenul de plata este stabilit la 03 noiembrie 2016, insa (iv) clientul/beneficiarul achita la data de 03 decembrie 2016 (deci la o luna intarziere), se va aplica dobanda legala penalizatoare de 9,75%/an, proportional cu cele 30 de zile de intarziere; in acest caz, suma reprezentand penalitati de intarziere va fi de 39,96 lei.

 

Daca sunteti client/beneficiar, atunci cel mai probabil interesul este ca raspunderea prestatorului sa nu fie limitata la valoarea contractului, ci dimpotriva sa fie angajata in limita intregului prejudiciu decurgand din incalcare. In acest caz, pot fi incluse in contract clauze nelimitative de raspundere (de exemplu, cealalta parte va raspunde pentru tot prejudiciul rezultat din neexecutare), se poate stabili o valoare a raspunderii care sa depaseasca valoarea contractului sau se poate opta chiar pentru nereglementarea expresa a raspunderii in contract.

 

Daca se opteaza pentru nereglementarea expresa in contract a raspunderii se vor aplica regulile prevazute in acest sens de Codul Civil potrivit carora raspunderea contractuala acopera prejudiciul care (i) este previzibil la momentul incheierii contractului, (ii) este generat in mod direct de respectiva incalcare, si (iii) include atat pierderea directa cat si profitul nerealizat. Daca de exemplu sunteti client intr-un contract de printing, iar calendarele tiparite nu sunt de calitatea convenita, ceea ce duce la anularea comenzii de calendare pe care v-a facut-o clientul dumneavoastra final, in baza legii, puteti solicita prestatorului serviciilor de printing daune reprezentand nu doar rambursarea sumei achitata de dumneavoastra, ci si a diferentei fata de suma pe care ati fi incasat-o de la clientul dumneavoastra. Incluzand si profitul nerealizat, raspunderea contractuala in baza legii poate fi considerata suficient de cuprinzatoare pentru a da confort economic si a se evita in acelasi timp negocieri intinse.

 

Acestea sunt doar cateva chestiuni de baza vizand raspunderea contractuala. In articolele viitoare vom continua cu alte aspecte particulare in materie contractuala care sa va ajute in luarea deciziilor si asumarea angajamentelor comerciale.